Statia de epurare a apelor produsa si comercializata de noi se compune din:
- Fosa Septica BIOFOS
- Sistem de drenaj (optional)
Etapele executarii montarii fosei septice
1. Selectarea locatiei pentru amplasarea fosei
Se stabileste locul cu un sol stabil, permeabil, care sa poata prelua cantitatea de apa evacuata.
Amplasarea se va face respectandu-se distanta minima admisa de 1m fata de orice fundatie sau alta
constructie si 15m fata de sursele de apa existente.
Este important sa se aiba in vedere si accesul facil al utilajului de vidanjare in zona aleasa!
2. Executarea excavatiei
Se executa saparea unei gropi cu baza perfect plana si rezistenta la incarcatura cu dimensiuni mai mari cu 30-40 cm fata de cele ale vasului. Adancimea se calculeaza in functie de diametrul fosei plus cota de ingropare a conductei de canalizare plus un strat de 20 de cm de nisip pentru sustinere.
In cazul unui teren inundabil sau instabil se va turna o placa de beton sustinuta de stalpi ingropati sau se va integra vasul intr-un camin de protectie.
3. Instalarea propriu-zisa a fosei
Se coboara cu grija fosa in interior asigurand-o cu ajutorul unor chingi pentru evitarea unor eventuale avarieri.
Se verifica prin utilizarea unei nivele daca vasul este perfect orizontal. Se umplu simultan camerele fosei cu apa in proportie de aproximativ 30-40% urmarindu-se stabilizarea si obtinerea pozitiei finale corecte.
Dupa caz, se monteaza prelungirile gurilor de vidanjare fixandu-se cu ajutorul unui silicon cu intarire rapida.
Se umple spatiul ramas liber dupa asezarea vasului in interior cu straturi de aproximativ 30-40cm compactate individual.
Se va utiliza ca material de umplutura parnant permeabil sau nisip fara pietre sau alte elemente dure ce ar putea afecta structura peretilor fosei.
Adancimea maxima la care se va pozitiona vasul este de 70 cm fata de nivelul solului, pentru depasirea acestei valori se va construi un camin de protectie care sa sustina presiunea pamantului.
Pentru a se asigura traficul auto peste zona fosei este de asemenea obligatorie constructia unui camin sau turnarea unei placi de beton armat sprijinita pe stalpi de sustinere in pamant!
4. Instalarea sistemului de drenaj
Sistemul de drenaj se realizeaza prin saparea unui sant cu latimea de aproximativ 50-60 de cm si a carui adancime sa se situeze intre 80-120 de cm. Pe fundul acestuia se asterne un strat de nisip cu grosimea de 10-15 cm, iar peste el un al doilea strat de piatra de aproximativ 50-80 cm care va integra si teava, ambele fiind permeabile si avand rolul de filtrare aeroba a apelor anterior tratate in fosa.
Totodata, tubul de drenaj prevazut cu orificii de scurgere, cu diametrul de 110 mm, va fi izolat cu ajutorul unei folii geotextile. Acest pas se realizeaza inaintea ingroparii in stratul de piatra si are rolul de a preintampina infundarea drenului.
La montare se va asigura o panta de scurgere cu o valoare intre 0.5% si 1.5% necesara pentru un tranzit eficient al apelor.
Prevenirea infiltrarii apelor de suprafata se realizeaza prin instalarea unei folii impermeabile peste stratul de piatra, urmata de acoperirea finala cu pamant a intregii excavatii. Stabilirea lungimii tevii drenului se calculeaza in raport cu volumul fosei septice, respectiv 4-5 metri liniari pentru 1000L, dar nedepasindu-se pragul de 20 de metri.
IMPORTANT
- solul pe care se monteaza drenul se va testa in prealabil astfel incat sa se asigure o permeabilitate adecvata care sa permita o filtrare eficienta - nici prea nisipos asa incat sa se elimine prea rapid apa inainte de a se realiza ultima faza a epurarii dar nici argilos sa o retina si sa nu permita infiltrarea.
- se va stabili inainte adancimea la care se afla panza freatica in locatia aleasa
- sisternul de drenaj se realizeaza la o adancime de minim 2 metri de aceasta